Aktivera hunden

Hundar behöver motion varje dag, precis som oss människor. Vi är dock ganska dåliga på att motionera själv men med en hund blir det mycket roligare att ta på sig stövlar, regnjacka och trots vädret!

Vad finns det för alternativ när det kommer till att aktivera hunden?

Motionsgraden skiljer mycket mellan hundraser. Det bästa är att prata med uppfödaren för att höra vilken typ av motion och hur mycket som din hundras brukar vara duktiga på och gilla mest. En liten chihuahua behöver inte ens hälften så mycket fysisk motion som en akita. Men de kan behöva lika mycket psykisk motion.

Promenader

Ett enkelt sätt att ge hunden motion och absolut någonting som ska vara med i vardagen men man behöver inte promenera varje dag så länge man byter ut det mot något annat.

För mindre hundar och riktigt stora hundar så är två-tre promenader om dagen lagom motion. Aktivare hundar behöver även få springa av sig och riktigt trötta ut kroppen för att vara nöjda med tillvaron.

Agility

Här är tanken att man ska springa med sin hund genom en hinderbana på kortast tid. Här får hunden både motion och mental träning. Det krävs tid och energi för att lära hunden alla kommandon och hur den ska tackla hindren, vilket tränar hjärnan. Sedan ska allting göras snabbt och effektiv, vilket tränar musklerna. Det finns många bruksklubbar runt om i landet som ger kurser i detta.

Jakt

Om man är intresserad av jakt är en jakthund en bra kompanjon som aldrig kommer att vara för trött eller lat för att inte följa med ut i skogen. Det finns olika typer av egenskaper bland jakthundsraserna. Vissa är apportörer som hämtar småvilt till husse eller matte. En annan ras kan vara ställande och håller bytet på plats så hundens ägare kan krypa fram och få in skottet. Här ska man inte sköta all träning hemma om man inte är van att uppfostra jakthundar.

Lydnad

Vardagslydnad är självklar när man skaffar en hund. Men tycker du och hunden att det är roligt kan man utveckla detta till att komma på massor med trix och lekar. Det går också att tävla i lydnad och då ska hunden visa att den lyder med glädje och snabbt agerar utifrån dina kommandon. Lydnad ska inte handla om krav utan vara roligt och något hunden inte tycker är jobbigt eller otäckt att göra.