Om cocker spaniels

Hundar av rasen cocker spaniels är en av våra mest populära hundraser och en som nog de flesta också känner igen.

cocker-spanielHundrasen cocker spaniel kommer ursprungligen från Storbritannien och troligtvis har det funnits spaniel-liknande hundar i åtminstone 500 år. Rent definitionsmässigt klassas den som en stötande jakthund av spanieltyp och ingår i grupp 8, stötande och apporterande hundar enligt Svenska Kennelklubbens indelning av rasgrupper.

Från början, det vill säga under 1800-talet, användes cocker spanieln främst till jakt på fågeln morkulla. Det engelska ordet för morkulla är woodcock, och det är därifrån som cocker spanieln fått sitt namn. Det var dock inte förrän år 1902 som den så kallade rasstandarden skrevs och detta av den brittiska rasklubben.

En cocker spaniel väger normalt mellan 13 och 15 kg och har en mankhöjd på mellan 37 och 41 cm. En hanhunds mankhöjd är något högre än en tiks. Pälsen kan ha alla möjliga färger, alltifrån röd till gyllenbrun eller svart.

Till sättet är cocker spanieln en livlig, energisk och aktiv hund som det söta utseendet till trots ofta kräver en fast hand. På grund av dess ursprung som jakthund trivs den bra i flock och fungerar bra ihop med andra hundar.