Tillbehör till hunden

När man ska ta hem sin första hund behöver man gå ut på en shoppingtur. Det är inte bara att lägga ut en filt på golvet och hoppas att allting löser sig.

Varje sig om man tar sig an en valp eller adopterar en äldre hund behöver den vissa tillbehör för en lättare vardag. Och generella saker som gäller alla hundar som man som hundägare måste vara medveten om.

Klosax

Hundars klor växer hela tiden, precis som hos katter och människor. Vissa raser har indragbara klor och andra inte. Klorna slits mot marken när de är framme men det betyder inte att de slits ned tillräckligt fort. Man behöver klippa klorna på hunden så de inte växer för mycket och inte skadar omgivningen eller hunden själv.

Bästa är att träna kloklippning från valptiden så den inte blir rädd när man håller fast den och ska klippa. Var försiktig så du inte klipper i pulpan, där finns det nerver och det gör mycket ont för hund.

Hundschampo och balsam

En hund slickar sig inte ren som katter gör. De tycker också det är mycket roligare att vara smutsig och rulla runt på ställen där de inte ska vara. Att bada hunden är en vanesak för er båda så börja i tid. Hundar luktar generellt mer än katter och mindre husdjur så det kan också vara en anledning varför man ska tvätta honom eller henne då och då. Skaffa ett schampo som rengör på djupet och inte torkar ut pälsen eller ta bort pälsens naturliga skydd.

Sängplats

För att undvik smuts och hår på möblerna ska hunden egentligen inte hoppa upp i soffan med en eller sova i sängen. Men en hund vill ändå ligga mjukt, speciellt tunga hundar som kan få problem med armbågarna om de ligger på för hårda underlag. Köp hem en hundsäng som hunden kan växa i och klä den gärna i tyg som påminner om dess förra hem. Det skapar en mildare övergång till att bo med nya ägare.

Hundbur

Att ha hund går perfekt ihop med att ha en kombi, då har man även möjligheten att sätta in en säkerhetsbur i bilen. Det är mycket praktiskt för alla hundägare som reser mycket, men det underlättar egentligen för alla hundägare. Dessa burar finns i en rad olika storlekar, material och prisklasser, det finns även burar för flygresor som är godkända av IATA, International Air Trafic Association.

Koppel och Selar

Det finns många olika typer av koppel och selar att välja mellan, det viktigaste är att man köper ett som passar hunden. Många hundägare har börjat gå över till sele på grund av att koppel kan lägga väldigt högt tryck på hunden hals medan en sele distribuerar vikten över hundens bröst istället. Selar förhindrar att hunden stryps när man måste hålla tillbaka den med ett fast handtag i kopplet.

Alla dessa saker hittar du hos de flesta hund- och husdjursbutiker, online och säkerligen i hemstaden.