Uppfostran av hund

När man skaffa sig hund så behöver hunden få uppfostran och få lära sig hur den ska bete sig, ju tidigare man börjar med sin hund desto bättre. I första början är det mycket fokus på att få hunden rumsren, så det blir mycket spring ut och in. Efter valpen ätit så går man ut, efter valpen sovit går man ut och efter valpen lekt och stojat en stund så måste man ut så den inte kissar inne.

Börja tidigt att ha ögonkontakt med din valp och beröm hunden då den gör som du säger. Att hunden känner sig trygg med dig som matte eller husse gör det hela mycket lättare. Vid lek så ta i tassar så den blir van vid beröring av tassar och låt valpen bli van med att du kollar tänder och öppnar käken utan att den gör något.

När det kommer till inlärning som att sitta fint eller gå fot så är det fråga om inlärning. Man får nöta, nöta och åter nöta. Inget kommer av sig själv. Hunden lär sig ett invant mönster, får jag en godbit varje gång jag hör sitt så sätter jag mig oavsett om jag får något eller inte. Beröm är alltid bra och positiva kommentarer när hunden gjort något som du sagt att den ska göra.

Låt hunden få träffa andra hundar och lära sig att kunna umgås i annan flock än familjeflocken. Finns där kloka äldre hundar och hundägare så kan en valp lära sig mycket från äldre hundar.